1613 Workshop House

The site for Workshop House is an irregular triangular plot at the end of a conventional interwar south London street adjacent to a mews access-way. It is a left-over site where perhaps you would not expect a house. For this reason the design is, at first, deliberately alien to its residential context.

Our approach has been to consider the proposal as a strangely familiar fragment of fabric, something that feels left behind. Often, on irregular infills such as these you encounter an informal workshop containing a small pocket of industry. This proposal formalises that ‘typology’ – creating a dwelling from a workshop. The proposal began with the ambition to create a refined dwelling with the character of a refurbishment.

This industrial character defines the tectonic qualities of the building. A concrete frame at ground floor provides an open plan series of living spaces – column positions imply casual sub-division and allow flexibility. The site is enclosed with a full height wall which is partially removed at the street, revealing an infill of metal and glazed panelling – again evocative of the idea of a workshop. The first floor and roof are clad with a light metal frame and profiled metal sheeting, the form of which is accentuated by the triangular footprint.

The project is currently submitted for planning consent.